sobota 10. ledna 2009

Reakce na zprávy

Reakce na zprávy bývá někdy velmi výrazná. Dokonce se stává, že trh v první chvíli zprávu vyhodnotí pozitivně, ale po nějaké chvíli si to rozmyslí a reaguje negativně. Pohyby v obou směrech ovšem mohou být tak výrazné, že nějaké ochranné příkazy StopLoss jsou k ničemu, takže se můžeme dožít nepříjemných konců.

Kdykoliv jsou publikována nějaká makroekonomická data, můžeme vidět nějakou cenovou reakci. Obvyklá obchodní taktika automatických obchodních systémů, které žijí z reakce na zprávy bývá taková, že nejprve srazí cenu o několik bodů do protipohybu k očekávané reakci ceny na zprávu, aby aktivovali blízké StopLossy. Většinou se jedná o malé účty drobných obchodníků, kteří si větší odstup od ceny nemohou z hlediska money managementu dovolit. Dále se tím aktivují blízké Limitní nákupy obchodníků očekávajících opačný směr.

Tím se na trh vysypou uvolněné kontrakty. Tyto jsou bleskově skoupeny a poté je již nechán průběh působení zprávy která vyžene cenu svým směrem. Tato úvodní akce trvá řádově pár vteřin a velmi často ji můžeme vidět na forexu a na komoditních trzích.

Jindy však dochází k velmi podobné reakci, která však nemá co dělat s tímto druhem manipulace trhem, ale má základy v obyčejném lidském chování a vyhodnocování zpráv.

Překvapení.
Nejprve by bylo vhodné zjistit, proč se cena se výrazně pohne. Dochází k tomu tehdy, je-li zpráva překvapivá. Bylo by tedy vhodné zjistit, co je to překvapení a jak funguje.

K vyhodnocení překvapení potřebujeme nová data, minulá data, očekávané odhady, revize minulých dat a někdy také neoficiální odhady. Těmto neoficiálním odhadům se říká "whisper numbers", data pocházející z šeptandy. Abychom zjistili co to udělá s cenou, musíme nejdřív porovnat minulá a nová data. Tím zjistíme jestli je vývoj pozitivní, nebo negativní. Poté přichází na řadu porovnání s odhadem. K překvapení dochází tehdy, když nová data jsou výrazně jiná, než oficiální odhady, nebo jiná než šeptaná data.

Dost teorie máme tu příklad.
K větším cenovým pohybům dochází u významnějších zpráv. Za takto významnou makroekonomickou zprávu můžeme považovat Zprávu o zaměstnanosti USA, která je publikována na začátku každého měsíce.

V pátek 9.1. 2009 před publikováním dat byla k dispozici následující čísla:
Non-farm Payroll (počet nově vytvořených pracovních míst) za minulé období -533 tisíc
Non-farm Payroll odhad -520 tisíc
Unemployment rate (míra nezaměstnanosti) za minulé období 6,7%
Unemployment rate odhad 7,0%
Dále byla dva dny předtím publikována data ADP-Non-farm Payroll ve výši -693 tisíc

Takže máme NFP_minule - 533, NFP_odhad -520, NFP_ADP - 693

Ve 14:30 byla publikována nová data.
NFP -524 tisíc
Unemployment rate 7,2%
Revize NFP_minule -584 tisíc
Revize Unemployment rate 6,8%

Bod 1 grafu) Na první pohled jsou publikovaná data (-524) téměř ve shodě s oficiáním odhadem -520 tisíc a zároveň jsou mnohem menší než o dva dny dříve publikovaný NFP_ADP (-693). Jedná se tedy o pozitivní překvapení, hospodářství na tom zřejmě není tak zle, cena futures DJI letí vzhůru a za pět minut vyroste o velmi slušných 80 bodů. Zde je nutné podotknout, že data jsou publikována hodinu před zahájením obchodování na NYSE, takže se této akce účastní hlavně Evropa a pár Američanů, co vstali dřív.

Bod 2 grafu) 10 minut trvající výběr zisků. 80 bodů bývá někdy celodenní pohyb na DJI, takže není divu, že se zisky vybírají ihned. Následujících 15 minut vidíme opětovný růst, ale již není tak prudký a nedosáhne původní výše. Pozornost se totiž přesouvá od na první pohled viditelného pozitivního překvapení k revizím minulého období.

Bod 3 grafu) Obchodníci začínají brát do úvahy, že revize minulého období minulého období dělá dalších -50 tisíc ztracených pracovních míst (584-533=51), což je o 10% horší výsledek. Z revize také vyplývá, že nezaměstnanost byla minule o 0,1% horší. To rozhodně nejsou hezká data. Pozitivní překvapení je fuč a cena futures na DJI začíná padat. Někdo vyšťoural, že nezaměstnanost ve výši 7,2% je nejhorší za posledních 16 let, -533 tisíc pracovních míst je nejhorší výsledek za posledních 34 let (od roku 1974) a patří historicky mezi 8 nejhorších poklesů během jednoho měsíce. Také se jedná o jedenáctý pokles v řadě za sebou. Tak to už je síla.

Bod 4 grafu) Negativní hodnocení publikované zprávy naprosto převážilo. Všichni, kdo čekají na otevření trhu mají už jasno, že je to průser a okamžitě po otevření trhů se cena prudce propadá zhruba o 160 bodů. Po celý zbytek dne se pak cena pohybuje do strany.


kliknutím lze zvětšit

Bod 5 grafu) Ke konci dne začínají ti, kdo vydělali na poklesu postupně vybírat zisky, to cenu vytahuje výš.

Bod 6 grafu) Okolo 15 hodiny začíná vlna prodejů před koncem týdne. Drobní obchodníci uzavírají z bezpečnostních důvodů svá portfolia. Makroekonomická data nejsou příznivá, takže všichni vypořádávají své obchody a z bezpečnostních důvodů prodávají.

Bod 7 grafu) Nastává vybírání zisků po předcházejícím prodeji a část optimistů nakupuje na příští týden.

Bod 8 grafu) 15:30 nastupují profesionálové. Během poslední půlhodiny trh ovládají profesionálové, kteří nakupují, nebo prodávají s výhledem na další týden. Pokud usoudí, že následující obchodní den by mohl být pozitivní, mohou nakupovat, nebo prodávat v této době proti trendu. Často tím smažou cenové ztráty za celý obchodní den. Žádný optimismus ohledně vývoje v následujícím týdnu však nepanuje, takže se prodává až do závěrečných minut.

Závěr
Je dobré znát časy, kdy se publikují makroekonomická data. Je dobré mít předem ujasněno, jaká data vyvolávají překvapení, a co to může udělat s cenou. Kdo chce obchodovat zprávy, musí postupovat obezřetně. Obchodování zpráv může být velmi výnosné, ale je také velmi rizikové.

Žádné komentáře:

Okomentovat