pondělí 5. ledna 2009

Proč jde cena okamžitě proti mně?

Každý začínající obchodník řeší krátce poté, co začne zkoušet obchodování následující problém. Poté, co identifikuje v cenovém grafu pozici vhodnou pro vstup do obchodu to zkusí a do obchodu vstoupí. V prvních několika minutách to vypadá nadějně, ale téměř vzápětí dochází ke změně směru a místo, aby se cena vyvíjela požadovaným směrem obrací se proti němu. Nemusí se jednat hned o ostrý účet s reálnými penězi, většinou se jedná o nějaké demo určené pro tréning.

Proč cena po vstupu do obchodu okamžitě změní svůj směr? Jak je to možné? Logické vysvětlení je, že někdo na straně makléřské firmy náš obchod sleduje, a jakmile usoudí, že může vydělat naše těžce vydělané peníze, nakoupí několik kontraktů proti nám a srazí cenu dolů.

To by bylo logické v případě ostrého účtu, ale pokud si zkoušíme demo, tak tato úvaha postrádá smysl. Přesto k uvedenému jevu pravidelně dochází. Takže co za tím vězí?

Pokud se pokusíme zjistit, jaké zkušenosti mají ostatní, například na nějakém internetovém fóru zabývajícím se obchodováním, tak zjistíme, že podobné zkušenosti mají i další. Co je však podstatné, podobné zkušenosti mají pouze začátečníci.

K čemu dochází?
Obchodování s sebou nese pozorování grafů a snahu odhalit charakteristické vzory v cenovém průběhu, aby bylo možné do obchodu vstoupit správně. To, že se cena otočí téměř okamžitě po našem vstupu do obchodu vypovídá pouze o jediném. Ostatní obchodníci vidí příležitosti pro vstup do obchodu mnohem dříve než my. Ve chvíli, kdy identifikujeme trend, nebo nějaký charakteristický vzor, už je pozdě. Všichni, co mají lepší oko a nasbírané zkušenosti, jsou dávno v obchodě a protože mají vyděláno, začínají obchod opouštět, což žene cenu proti nám.

Čím více budete mít nakoukáno, čím dříve vytušíte možný vznik charakteristického tvaru, čím dříve vstoupíte do obchodu, tím lepší budete mít vyhlídky. Nikdo cenu nežene úmyslně proti vám. Jedná se o pouhý nedostatek zkušeností a nevycvičené oko.

Pokud s obchodováním začínáme a jen tak to zkoušíme, tak se občas zadaří, občas nezadaří, většinou se jedná o začátečnické štěstí. Protože netušíme vůbec nic, tak se nám na základě pravděpodobnosti tu a tam povede ziskový obchod. Jestliže se však již nějaký čas touto kratochvílí zabýváme, zjišťujeme, že úspěšnost je ta tam a naše začátečnické štěstí je v tahu. Navíc se zdá, že trhy úmyslně ženou cenu proti nám vždycky, když se rozhodneme do obchodu vstoupit.

Paradoxně se jedná o pozitivní vývoj. Znamená to, že se již nespoléháme na štěstí, a začínáme poznávat obchodní příležitosti z typických tvarů, které cena tvoří. Jediné, co je špatně je to, že nerozeznáme tyto tvary stejně rychle jako ostatní, již zkušení obchodníci. To se dá změnit jedině zkušenostmi a časem stráveným před obrazovkou.

Pokud začnete mít dojem, že četnost naschválů, které vám trh provádí se snižuje, jste na dobré cestě. Přeji hodně vytrvalosti. Úspěchy se časem dostaví.

Nebo taky ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat