úterý 30. prosince 2008

Dá se obchodování naučit?

Nejdříve si položme jinou otázku. Dá se naučit opravovat auto? Dá se naučit programování? Dá se naučit, aby se stal člověk lékařem? Nyní si už bez problému můžeme odpovědět. Ano, dá. V každé profesi potřebuje člověk nezbytnou dávku vědomostí, nějakou praxi, a posléze se dostaví (nebo nedostaví) výsledky.

Chceme-li umět dobře opravovat auto, tak nikoho nepřekvapí, že bychom měli znát funkci motoru a brzd. Když chceme umět programovat, musíme se naučit programovací jazyk a vědět co znamená který příkaz. Ani u studia medicíny nepřekvapí požadavek na znalost anatomie, chemie, histologie a všeho ostatního, co takový doktor potřebuje. Rozdílné bude i množství znalostí, které se musíme naučit. Opravovat auto se dá naučit celkem rychle – třeba za rok. Zvládnout programování bude asi trvat o něco déle, a studium medicíny zabere pět let. Opravář aut, prodává opravu auta, programátor prodává program, lékař prodává své znalosti medicíny a obchodník prodává peníze. Buď své, nebo cizí. Ovšem ani po získání nezbytných vědomostí a odpovídající praxi nám nikdo nezaručí, že budeme ve zvoleném oboru úspěšní.

Co obchodníci dělají?
Ten, koho máme na mysli pod pojmem obchodník, neprodává noviny ani auta. Nakupuje a prodává akcie, komodity nebo peníze. Pracuje na akciovém, komoditním, nebo peněžním trhu. Nakoupí – počká až se cena zvedne a pak prodá (long). Nebo nejprve prodá – a po poklesu cen si toho koupí víc zpátky (short). Ten, kdo obchoduje dlouhodobě je investor a má úlevy na daních (doba mezi nákupem a prodejem jsou měsíce či roky). Ten, který obchoduje krátkodobě, třeba v průběhu dní nebo hodin, bývá někdy hanlivě nazýván spekulant, ačkoliv se jedná o naprosto stejný druh obchodování, lišícího se jen délkou trvání obchodu.

Kdo se může stát obchodníkem?
Naprosto každý. Je jen potřeba se to naučit. Obchodovat může každý. Rozsah vědomostí nutný k úspěšnému obchodování nemusí být velký, dokonce ani míra inteligence nerozhoduje, protože základní pravidlo pro úspěšné obchodování zní: Nakupuj levně prodávej draze. Předpokládám, že teď jsem urazil všechny čtenáře, protože přece – to ví každý.

Co je potřeba znát?
Takže, kdy je ještě levně a kdy už je draze? Pro každého jindy. Pro investora může být dnešní cena levná a pro denního obchodníka drahá. Zda je cena drahá, nebo levná, určíme buď úvahou (selským rozumem), nebo si hodíme mincí, případně pomocí astrologie, ale naprostá většina obchodníků použije nějaký nástroj z oblasti technické analýzy.

Analýzou jsme zjistili, že jsou příznivé podmínky k nákupu/prodeji. Dalším krokem je rozhodnutí jestli nakoupíme/prodáme za hodně nebo za málo peněz. Když nakoupíme za málo, nevyděláme ani na obchodní poplatky. Když nakoupíme za hodně, můžeme prodělat tolik, že nebudeme mít na další obchodování. K rozhodnutí kolik je hodně a kolik je málo, budeme potřebovat znalosti z oblasti řízení toku peněz (money management). Vstoupili jsme na trh, cena se začala pohybovat opačným směrem a my teď trneme, že jsme ve ztrátě. Smíříme se se ztrátou a zlikvidujeme obchodní pozici, nebo ještě počkáme, až se cena otočí zpátky? Ztráta se prohlubuje, my propadáme čím dál většímu zoufalství, ale doufáme, že se to otočí.

Nebo jinak. Cena se začala pohybovat správným směrem a my vyděláváme. Cítíme se skvěle. Cena dále roste. Máme už realizovat zisk, nebo ještě počkáme? Co když se to otočí zpátky. Nebyl by lepší vrabec v hrsti? Náhle cena trochu poklesne, my zpanikaříme a obchodní pozici uzavřeme. Načež cena opět začne růst a my se tlučeme do hlavy, že jsme měli ještě počkat.

Abychom věděli, jak se máme chovat v podobných situacích je třeba poznat sám sebe. Vědět co s námi udělá ztráta, co s námi udělá zisk. Je třeba mít znalosti z psychologie obchodování.

Obchodování se dá naučit.
Potřebujeme jen vědět zda je cena drahá/levná. Zda máme nakoupit za málo/hodně peněz. A musíme zvládnout své emoce. Technická analýza, money management, a psychická odolnost. To jsou tři základní pilíře na cestě k tomu, stát se úspěšným obchodníkem. Bude-li jeden pilíř chybět, celá konstrukce se zřítí.

Žádné komentáře:

Okomentovat