úterý 22. září 2009

Bod zvratu

Mezi nejuznávanější analytické dovednosti patří odhadnout bod, kde dochází ke změně trendu. Tam, kde dochází ke změně směru, cena se otočí a vydá se na druhou stranu. Odhadnout tento bod zvratu je obtížné a všichni analytici se snaží tento nejuznávanější druh dovednosti získat.

Bohužel, i přes všechnu snahu, jsou to jenom lidé, takže mají ve svém vzorku populace naprosto shodné psychologické nastavení, jako my všichni ostatní, takže 90% z nich pociťuje "Menší radost ze zisku jednoho dolaru, než je zlost ze ztráty jednoho dolaru," kterýžto mechanismus je popsán v článku "Máte vlohy vydělat na finanční krizi?"

Z toho ovšem plyne, že naprostá většina analytiků se mýlí, stejně jako ostatní populace. Tam, kde všichni vidí potenciální ztrátu, vidí analytici také ztrátu, když všichni vidí příležitost, analytici vidí také příležitost. Jediný rozdíl je v tom, že při každodenním hodnocení trhu mají analytici přeci jen zkušenostmi vypěstované "lepší oko", takže procento těch, kdo se mýlí, nebude tak vysoké jako u všech ostatních.

Tohoto základního psychoologického nastavení se dá s úspěchem využít pro tvorbu vlastního indikátoru, kterým budete měřit náladu a psychologii trhu.

Indikátor tržní nálady
Váš soukromý indikátor tržní nálady vytvoříte následujícím způsobem: Vyberete si deset analytiků, (analýz z finančního průmyslu), kteří se vyjadřují každý den (týden, měsíc) k vývoji na segmentu trhu, který vás zrovna zajímá. Je vhodné, aby to byli analytici spíše podle jmen, než podle finančních institucí, protože v analýzách jednotlivých finančních institucí se mohou v čase vyskytovat různí analytici a to oslabuje předpoklad, na němž je tato konstrukce založena.

Takže si vybereme například deset analytiků, kteří se vyjadřují k aktuální ceně ropy. Protože cena ropy je celosvětový fenomén, tak se pokusíme najít analytiky z celého světa. Zahrneme tam americké analýzy, evropské, britské, německé, pokud umíme rusky, tak ruské, a úplně boží je, když se povede sehnat japonské, nebo čínské rozumy. Pokud neumíte čínsky, nepropadejte panice, existuje dostatek automatizovaných překladačů čínštiny do angličtiny, takže i když budete číst úžasné nesmysly, pokud víte, co máte od textu přibližně čekat, většinou to tam najdete.

Asi týdenní úsilí slaví své plody. Během týdne jsme si vybrali pročetli a zhodnotili okolo větší množství pravidelných analýz, takže jich máme k dispozici třeba 15. Je třeba se rozhodnout, jestli zvládneme vždy přečíst všechno a jejich množství uzpůsobit vlastním skromným silám.

Nyní si vyhodnotíme každou jednotlivou analýzu. Pokud analytik předpokládá růst, označíme to například +1, pokud předpokládá pokles dáme tomu -1, pokud prohlásí, že se cena nebude měnit, označíme to nulou. Takto označíme veškeré analýzy, výsledek sečteme a dostaneme nějaké číslo.
Ještě je dobré toto číslo normovat převedením na procenta, čímž si zabezpečíme konzistentní vypovídající hodnotu i v případě, že nám nějaká analýza vypadne, nebo když nějaké další přidáme.

Tímto postupem získáme číslo, které se teoreticky může pohybovat na stupnici -100% až +100%. Pokud získáme číslo -90% znamená to, že 90% analytiků předpokládá další pokles, číslo +70% znamená, že 70% analytiků předpokládá růst. Čísla od -30% do +30% znamenají, že analytici nevědí, nebo jsou opatrní.

Pokud budeme tento svůj soukromý indikátor sestavovat pravidelně po delší dobu, tak nám konfrontací se skutečnou cenou vyplynou závislosti samy. Co však poznáme naprosto bezpečně, pokud se 80-100% analytiků shodne, že cena nadále bude růst/klesat, tak je naprosto jisté, že bod zvratu je na dosah ruky a nejvyšší čas přemýšlet o tom, co uděláme.

1 komentář:

  1. Jsem tu, abych se podělil o své svědectví o tom, co pro mě udělala dobrá důvěryhodná společnost poskytující půjčky, jsem z Ruska a jsem krásná matka tří dětí. Při pokusu o získání půjčky na rozšíření své stálezelené skupiny jsem přišel o peníze pro mě a mé děti to bylo tak těžké, šel jsem online hledat pomoc s půjčkami, veškerá naděje byla ztracena, až do jednoho osudného dne, kdy jsem potkal tohoto mého přítele, který si nedávno zajistil půjčku od velmi poctivého muže, pane, pedro. představila mě tomuto poctivému půjčovateli, pane. pedro, který mi pomohl získat půjčku do 5 pracovních dnů, budu panu pedrovi navždy vděčný za to, že mi pomohl se znovu postavit na nohy. můžete kontaktovat pana pedra prostřednictvím e -mailu: pedroloanss@gmail.com / whatsapp: +18632310632 oni nevědí, dělám to pro ně, ale prostě to musím udělat, protože je tam hodně lidí, kteří to potřebují pomoc s půjčkou, prosím, navštivte tohoto poctivého muže a můžete být také v bezpečí.

    OdpovědětVymazat